Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

5 minuter

Så barnanpassar du din iPhone och iPad

Skärmtid för barn är något det pratas mycket om idag. I vissa hem är man otroligt noga med att begränsa skärmtiden, i andra inte lika strikta. Oavsett så tittar barn generellt idag mycket på en skärm, vilket inte bara är negativt. Däremot så är det viktigt att ha koll på att barnen inte ser eller gör saker som inte är barnvänliga. Här delar jag med mig av några tips för hur du barnanpassar din iPhone och iPad som lätt hamnar i barnens händer. 

"We limit how much technology our kids use at home." - Steve Jobs

 

Citatet säger ändå något när grundaren för Apple begränsade tekniken som han själv hade skapat för sina barn. För visst är det så att barn har väldigt lätt att fastna framför en mobil eller surfplatta, egentligen oavsett vad de håller på med på skärmen. Men vet du vad det beror på eller hur du kan påverka dina barn att titta mer eller mindre på vissa saker? Och vart drar du gränsen för vad som är produktivt, lärorikt eller enbart tidsfördriv?  

 

Youtube

Youtube ägs av Google och är en fantastisk plattform för att publicera videos. En plats där vem som helst kan bli hur stor som helst. Något jag personligen inte uppskattar är deras spårning av data. Om man inte ställer in några inställningar för sitt Google/Youtube-konto kommer Google att anpassa innehållet för att du och dina barn skall titta på allt som dyker upp på din Youtube-sida, utan att du aktivt behöver tänka på vad du vill titta på. Nedan hittar du en rad funktioner du kan ändra för att bättre anpassa Youtube till dina barn.  

Skapa ett Googlekonto åt ditt barn.

Logga in på google.se. Längst upp till höger klickar du sedan på profilen – Hantera Google-kontot. Till vänster går du in på data och anpassning,  klicka på hantera aktivitetsinställningarna och pausa alla funktioner här, det vill säga webb- och appaktivitet, platshistorik, Youtube-historik. Klicka även längst ner på ”Öppna annonsinställningarna” och klicka på ”AV”. På youtube.com behöver du sedan gå in på profilen längst upp till höger och klicka på Inställningar. Gå till aviseringar i vänsterfältet och bocka ur rekommenderade videor. Klicka därefter på sekretessinställningar för Google-annonser och stäng av personliga annonspreferenser på webben  och personliga annonspreferenser på Google sök. Tänk på att logga in med ditt barns youtube-konto på dina enheter. Här kan du även ställa in åldern på ditt barn. Och här hittar du fler inställningar som kan vara nyttiga att hålla koll på

 

Cloudflare

 

För att anpassa datatrafiken till dina barn rekommenderar jag att du använder appen Cloudflare. För att blockera vuxet innehåll och skadlig kod:

Öppna appen -  klicka på menyn längst upp till höger -  Advanced – Connection options – DNS settings – 1.1.1.1 for Families – Block Malware and Adult Content.

När det här första steget är gjort går du tillbaka till första sidan i appen och ansluter. Därefter kan du ignorera appen. OBS! Om du får problem med anslutningen vid ett senare tillfälle, tänk på att det kan vara Cloudflare appen som behöver återansluta eller startas om. Det går även ställa in sin DNS direkt i sin hemmarouter för samma effekt på alla enheter som är anslutna till nätverket. Ställ in Primär-DNS: 1.1.1.3, Sekundär: 1.0.0.3. Cloudfareappen för iOS och iPadOS finns att ladda ner här

 

Några sista länktips:


Jag vill även passa på att dela med mig av ytterligare några länkar på ovan tema som jag tycker är relevanta och viktiga att ha koll på. 

- Läs gärna min tidigare artikel om digital integritet 

- Netflix-dokumentären The Social Dilemma

- Anpassa din iPhone och iPad med skärmtid. Här kan du läsa mer om hur. 

 

Jag hoppas att du lärde dig något nytt av den här artikeln och att du kan känna dig lite tryggare i framtiden när barnen lånar din iPhone eller iPad. Om du vill ha liknande artiklar i framtiden direkt till din inkorg, så glöm inte att prenumerera på vår blogg! 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Mer läsning