Skärmtid för barn är något det pratas mycket om idag. I vissa hem är man otroligt noga med att begränsa skärmtiden, i andra inte lika strikta. Oavsett så tittar barn generellt idag mycket på en skärm, vilket inte bara är negativt. Däremot så är det viktigt att ha koll på att barnen inte ser eller gör saker som inte är barnvänliga. Här delar jag med mig av några tips för hur du barnanpassar din iPhone och iPad som lätt hamnar i barnens händer.
Citatet säger ändå något när grundaren för Apple begränsade tekniken som han själv hade skapat för sina barn. För visst är det så att barn har väldigt lätt att fastna framför en mobil eller surfplatta, egentligen oavsett vad de håller på med på skärmen. Men vet du vad det beror på eller hur du kan påverka dina barn att titta mer eller mindre på vissa saker? Och vart drar du gränsen för vad som är produktivt, lärorikt eller enbart tidsfördriv?
Apple-ID är inte till för att delas. Varje familj utser en familjesamordnare, en vuxen från vars konto de andra i familjen bjuds in. Barn under 13 år kan ha sina egna Apple-ID:n. Som förälder eller vårdnadshavare kan familjesamordnaren skapa ett Apple-ID för ett barn och lägga till barnet i familjegruppen. Samordnaren kan begränsa det innehåll barn har tillgång till på en enhet genom Skärmtid i iOS eller Skärmtid i macOS. Be att få köpa är aktiverat som standard för barn under 13 år.
Familjedelning gör det enkelt för upp till sex familjemedlemmar att dela köp från App Store samt köp av musik, film, tv och böcker. Ni kan också dela på en Apple Music-familjeprenumeration, Apple Arcade-prenumeration, Apple News+-prenumeration, Apple TV+-prenumeration eller en iCloud-lagringsplan – allt utan att behöva dela Apple-konton. Det innehåller möjligheten att ställa in ett Apple-ID för barn, ställa in behörigheter via fjärranslutning med Skärmtid och att godkänna köp och hämtningar från förälderns enhet. Din familj kan även dela ett fotoalbum, kalender och påminnelser och också hitta varandras enheter om de försvinner. Fördelar med familjedelning:
Youtube ägs av Google och är en fantastisk plattform för att publicera videos. En plats där vem som helst kan bli hur stor som helst. Något jag personligen inte uppskattar är deras spårning av data. Om man inte ställer in några inställningar för sitt Google/Youtube-konto kommer Google att anpassa innehållet för att du och dina barn skall titta på allt som dyker upp på din Youtube-sida, utan att du aktivt behöver tänka på vad du vill titta på. Nedan hittar du en rad funktioner du kan ändra för att bättre anpassa Youtube till dina barn.
YouTube innehåller både reklam och videos som inte är lämpade för barn. Därför har de skapat YouTube Kids som är reklamfritt och visar bara innehåll som är för barn i den ålder man ställer in på kontot.
Logga in på google.se. Längst upp till höger klickar du sedan på profilen – Hantera Google-kontot. Till vänster går du in på data och anpassning, klicka på hantera aktivitetsinställningarna och pausa alla funktioner här, det vill säga webb- och appaktivitet, platshistorik, Youtube-historik. Klicka även längst ner på ”Öppna annonsinställningarna” och klicka på ”AV”. På youtube.com behöver du sedan gå in på profilen längst upp till höger och klicka på Inställningar. Gå till aviseringar i vänsterfältet och bocka ur rekommenderade videor. Klicka därefter på sekretessinställningar för Google-annonser och stäng av personliga annonspreferenser på webben och personliga annonspreferenser på Google sök. Tänk på att logga in med ditt barns youtube-konto på dina enheter. Här kan du även ställa in åldern på ditt barn. Och här hittar du fler inställningar som kan vara nyttiga att hålla koll på.
För att anpassa datatrafiken till dina barn rekommenderar jag att du använder appen Cloudflare. För att blockera vuxet innehåll och skadlig kod:
Öppna appen - klicka på menyn längst upp till höger - Advanced – Connection options – DNS settings – 1.1.1.1 for Families – Block Malware and Adult Content.
När det här första steget är gjort går du tillbaka till första sidan i appen och ansluter. Därefter kan du ignorera appen. OBS! Om du får problem med anslutningen vid ett senare tillfälle, tänk på att det kan vara Cloudflare appen som behöver återansluta eller startas om. Det går även ställa in sin DNS direkt i sin hemmarouter för samma effekt på alla enheter som är anslutna till nätverket. Ställ in Primär-DNS: 1.1.1.3, Sekundär: 1.0.0.3. Cloudfareappen för iOS och iPadOS finns att ladda ner här.
Jag hoppas att du lärde dig något nytt av den här artikeln och att du kan känna dig lite tryggare i framtiden när barnen lånar din iPhone eller iPad. Om du vill ha liknande artiklar i framtiden direkt till din inkorg, så glöm inte att prenumerera på vår blogg!