Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

3 July 2019 4 minuter

Så fick Marketplace en modernare IT-miljö till en lägre kostnad.

Boråsbaserade Marketplace har alltid använt Mac som arbetsdatorer till sin fulla belåtenhet, men för ett och ett halvt år sedan märkte ledningen att de anställda hade ökade krav som inte enbart utrustningen kunde möta. Bland annat handlade det om att kunna jobba flexibelt och att öppna upp för samarbetsformer. Idag är situationen väldigt positiv, och enligt VD:n Pierre Rosengren har IT:n blivit olja i Marketplaces maskineri.  

 

— Vår största begränsning då var att det var onödigt krångligt att jobba hemifrån. I princip var vi tvungna att jobba här på kontoret, vilket ställde till det i livssituationer med småbarn eller andra anledningar till varför man hade svårt att ta sig in till kontoret, berättar Pierre Rosengren.

Kontakta våra företagsrådgivare

Men låt oss ta det från början. Marketplace Borås är en förening med runt 170 medlemmar. Medlemmarnas företag är verksamma inom mode, textil eller andra branscher likt detta verksamhetsområde. På Textile Fashion center sitter TEX by Marketplace som skapar fysiska och digitala mötesplatser för medlemmarna. Organisationen har 5 anställda med Pierre Rosengren i spetsen.

 

Frågan ställdes av de anställda

När vi frågar Pierre varifrån tankarna kring att flytta sin IT-miljö till molnet kom, hänvisar han till personalen. 

— En av mina medarbetare hade läst på om hur lätt det är att vara flexibel och kunna jobba var man är, bara man har rätt uppsättning. Det var väl på sätt och vis hennes situation med barn som satte fokus på behovet. Men ganska snart märkte jag att även de andra anställda skulle absolut ha nytta av en molnbaserad IT-miljö.  

 

Och eftersom Marketplace sökte ett helhetsgrepp - eller "ut med det fasta, in med det nya" som Pierre uttrycker det - tog de hjälp av Macforum som sedan tidigare varit deras IT-leverantör.

 

Flytten till molnet

Johan Lidemar är företagsrådgivare på Macforum och sammanfattar vad arbetet gick ut på.

 

—  Vi har migrerat Marketplaces mejlmiljö från en lokal server till molnet. Och så såg vi till att även alla backuper går till molnet nu istället för en lokal server. 

 

Pierre Rosengren berättar att det ganska snabbt uppdagades att kapaciteten som Marketplace satt med i "det fasta" egentligen inte behövdes. 

 

—  Vi hade köpt in lite väl mycket. Men så gjorde vi totalgrepp över hela vårt åtagande från Macforum.

 

Ekonomisk besparing och attraktivare arbetsplats

Ett mycket glädjande resultat för Marketplace blev att totalgreppet resulterade lägre kostnader. 

 

—  Vi har sänkt våra kostnader. Macforum har löst in "det fasta” och hittat en bra ekonomisk lösning., berättar Pierre Rosengren.

 

Sedan flytten till molnet har Marketplace aldrig tittat tillbaka. Istället njuter man av en arbetsplats med den uppsättning kring datorer och IT som krävs för att behålla medarbetarna och locka till sig nya. Pierre Rosengren tror absolut att Marketplace som arbetsgivare har blivit attraktivare. 

 

—  Vi jobbar med tillfälliga projektledare då och då och de kommer in i vår miljö hur lätt som helst. Så ifall vi skulle anställa någon i framtiden är jag helt säker på att dessa personer snabbt kommer bli produktiva.

 

Apples användarvänlighet och samarbetet med Macforum

— Transformeringen har gått ypperligt. Apples datorer är ju faktiskt enklare och användarvänliga, till och med för mig som hade vana från PC satt rutinen rätt snabbt. Men även hjälpen från Macforum har fått oss att höja ett snäpp. Vi fick utbildningar kring mejl, molnlagring och sameditering av dokument och det har fungerat jättebra!

 

Som Pierre sammanfattar det är IT numera olja i Marketplaces maskineri. Precis som det ska vara.

 

Vill du veta mer kring Apples produkter, molnet och hur Macforum kan hjälpa dig? Kontakta oss!

 

New call-to-action