Macforums blogg

Johan Lidemar

Försäljningschef på Macforum

28 March 2022 7 minuter

Så förbättrar du företagets enhetshantering

En ständigt ökande efterfrågan på digitala enheter och IT kan ofta vara en stor utmaning för arbetsgivare. Det gäller framför allt om hur enheter kan hanteras, manageras och övervakas i arbetsmiljöer med hybridkontor. Vi på Macforum är säkra på att lösningen är att implementera ett system som tillåter en samlad enhetshantering. Här kan du läsa mer om Jamf – ett system som gör enhetshanteringen inom organisationer smidigare för både anställda och IT-avdelningen.


Bättre Device Management med MDM och EMM

 

Upplever du svårigheter med att ha kontroll över enheterna i organisationen är du inte ensam. Du är inte heller ensam om att vilja effektivisera administrationen av ny teknik eller att hålla befintliga enheter kontinuerligt uppdaterade. För många arbetsgivare är dessa områden ytterst viktiga för funktionaliteten i hela organisationen.

Vi på Macforum är säkra på att rätt Device Management-system är lösningen på den här typen av problem. Men vet du egentligen vad som behövs för en fungerande enhetshantering? Det finns många begrepp att hålla reda på inom området. En av de vanligaste frågorna vi får kring ämnet är “Vad är skillnaden mellan MDM och EMM?”. Macforums försäljningschef, Johan Lidemar, förklarar:

– MDM står för Mobile Device Management. Det är ett system där du kan managera digitala enheter (datorer, laptops, mobiltelefoner och surfplattor). MDM är en del av EMM (Enterprise Mobility Management) som omfattar bland annat applikationshantering och innehållshantering utöver MDM. I både MDM- eller EMM-system kan till exempel Mac, iPhone och iPad manageras, förutsatt att MDM-systemet har stöd för Apple-enheterna.


Vad betyder det här för mig med Apple-produkter i företaget?


Om du använder Apple Business Manager för att registrera enheter behöver du ett MDM för att hantera och konfigurera enheterna. Apple Business Manager fungerar då som en webbportal till driften av enheter, som tillsammans med ett MDM-system konfigurerar och distribuerar enheternas inställningar, appar, verktyg och säkerhet. I praktiken så talar Apple Business Manager om hur nya enheter ska registreras och fungera tillsammans med MDM-systemet. Via MDM-systemet väljer du sedan vilka profiler, appar, system och övriga inställningar som enheterna ska ha direkt ur förpackningen – utan handpåläggning.

Jamf – plattformen för hantering av Apple

 

Den bästa lösningen för dig med Apple-produkter i din organisation är att använda MDM-plattformen Jamf – ett managementsystem som möjliggör hantering och automatiserad managering av Apple-produkter. Jamf betraktas av IDC som marknadsledare i hantering av Apple-enheter och hjälper din organisation med lösningar för att managera enheterna, ansluta användare, samt skydda er data.

Macforum har ett av de äldsta partnerskapen med Jamf, och samarbetet bottnar i förståelse och viljan av att hjälpa företag och organisationer att lyckas med Apple-produkter i sin verksamhet. Med nästan 20 års erfarenhet av Apple hjälper Jamf organisationer, oavsett storlek eller bransch, att möta tekniska behov med intuitiva lösningar. Vi frågade Jonas Gustafsson, Channel Partner Manager Nordics på Jamf, om hur han skulle beskriva Jamf som tjänst:


– Jamf hjälper företag och organisationer att lyckas med Apple och säkerställer att du som användare får ut mesta möjliga värde ur ditt ekosystem. Att investera i Apple-hårdvara är bara en del av ekvationen – du måste också kunna säkra, hantera och stärka slutanvändare så att tekniken faktiskt gör skillnad. Plattformen från Jamf med lösningar är speciellt utvecklad för managering av Apple-enheter – den kopplar ihop enheterna med Apple Automated Device Enrollment (DEP), där de konfigureras, skyddas och hanteras. Det gör att respektive enhet kan få support i realtid och IT-ansvariga medarbetare kan automatisera installationer, distributioner och uppdateringar av operativsystem och programvara.

 

Fördelarna med Jamf i företaget

 

Jonas Gustafsson brinner för att hjälpa företag och organisationer med sina digitala enheter. Han berättar under samtalet att fördelarna med Jamf är ofantligt många och att dessa framför allt är kopplade till en ökad kvalitet i verksamheten, ett säkrare användande av digitala enheter och att Jamf som tjänst har en användarnöjdhet som går utanpå det mesta. Här berättar Jonas mer ingående om de allra främsta fördelarna med Jamf:

  • Säkerheten i Apple-enheterna. Digital säkerhet har aldrig varit viktigare, framför allt nu när hybridkontor har slagit igenom. Det gäller att skydda verksamheten och medarbetare från saker som Ransomware, nätfiske, intrång och hackning av konton. I Jamf ingår säkerhetslösningar som Self Defence (förebyggande åtgärder för utomstående hot och virus) och Zero Trust (säkerställ vem som loggar in via tvåfaktorsautentisering). Jamf ger användare en holistisk helhetslösning av säkerheten – allt från drift och övervakning, till förebyggande arbete och statusrapporter.

  • Smidig managering och onboarding. Med Jamf blir managering av enheter enkel. Det innebär till exempel en smidig onboarding av nyanställda. IT-avdelningen kan anpassa och förprogrammera appar och inställningar i respektive enhet, vilket avsevärt minskar den manuella administrationen, samtidigt som det blir smidigare för en nyanställd att komma igång med sitt arbete.

  • Apple focus, Apple Native. Jamf säkerställer att användarupplevelsen blir så bra som Apple-användaren förväntar sig. En stor fördel är den enormt höga användarnöjdheten – när du väl börjat använda Apple och Jamf kommer du inte vilja byta till något annat. Av alla Jamf-användare är det 98% som väljer att förnya sin lösning.

  • Same Day Support. Jamf är den enda leverantören som ser till att deras lösningar fungerar samma dag som Apple släpper en uppdatering av ett operativsystem. Om en sådan setup inte finns måste användarna vänta med att uppdatera tills leverantören har löst problemet, vilket i många fall kan ta mycket lång tid. Då dessa uppdateringar ofta innehåller viktiga säkerhetsdelar så är det en orimlig situation att behöva vänta.

Jamf passar alla företag och organisationer

 

Alla företag och organisationer, oavsett storlek eller branch, som vill ha bättre kontroll över sina enheter, och ge medarbetare en enklare arbetsvardag, kan med fördel ta hjälp av Macforum och Jamf. Vill du ha mer information eller veta mer om hur vi kan hjälpa din verksamhet med enhetshantering på bästa sätt? Tveka inte att kontakta våra företagsrådgivare! 

Ladda ner whitepaper