Macforums blogg

Johan Lidemar

Försäljningschef på Macforum

15 February 2023 6 minuter

Så fungerar Apple Watch på jobbet

Många har idag Apple Watch för att få en bättre inblick i sin hälsa. Men, en Apple Watch är så mycket mer än bara en aktivitetsklocka - den är även ett utmärkt arbetsverktyg. Här kan du läsa mer om hur Apple Watch bidrar till en enklare arbetsvardag och vilka funktioner Macforums supporttekniker Tim Jauk rekommenderar.


Notiser


Har du beredskap eller jour, men vill inte ha telefonen på dig hela tiden? Då är Apple Watch precis rätt. Du får alla notiser till både din telefon och till klockan genom ditt Apple-ID. Om du vrider på handleden när det plingar till i klockan så kommer du att få upp en sammanfattning av notisen som kom. Drar du fingret nedåt från urtavlan på din iPhone visas en lista med alla senaste notiser. 


Walkie Talkie

 

Walkie Talkie-appen på din Apple Watch låter dig kommunicera med andra som har en AppleWatch precis som en gammal hederlig Walkie Talkie. Du trycker på en knapp på skärmen, säger det du vill och så spelas ljudet upp på den andres klocka. Personen kan sedan svara direkt till din klocka. Detta är en riktigt praktisk funktion om du jobbar i till exempel butik och behöver be kollegan på lagret hämta en vara till butiken. 

Röstmemo


Saknar du penna och papper när du får viktig information? Har du ett möte, men har glömt datorn och telefonen vid din arbetsstation? Du kanske har en dialog med en klient där samtalet måste spelas in? Inga problem, appen röstmemo i din Apple Watch är en diktafon – du öppnar appen, trycker på spela in för att börja, sedan när du avslutar ljudinspelningen så finns den även på din Mac och iPhone. 

Har du läst om hur det är att använda Apple Watch på jobbet och privat? Våra medarbetare ger svaren! 

 

Ficklampa


Lampfunktionen i klockan är kanske den minst använda av funktionerna i denna artikel. Du kommer åt den genom att dra uppåt från klockskärmen och klicka på ikonen med en ficklampa.  Här får du upp lampan och kan välja på 3 ljuslägen – vanlig lampa, strobe (SOS) eller röd lampa. 

När du har bestämt vilket ljusläge du vill ha så är det bara att trycka på skärmen så kommer skärmen att lysa upp väldigt starkt. 
Nu i vinterns mörka tider så finns det många användningsområden för lampfunktionen så som vanlig ficklampa, reflex eller för att varna andra trafikanter för fara.

 

Låsa upp Mac 

 

Har du testat att använda din Apple Watch för att låsa upp din Mac? Det kan vara skönt att slippa skriva in ditt lösenord varje gång datorn låser sig, vilket för många händer flera gånger per dag. Om du vill använda din Apple Watch för att låsa upp din Mac går du in på systeminställningar  och Touch ID och Lösenord, slå sedan på alternativet för att låsa upp via Apple Watch. Det här gör så att din Mac låser upp sig när den känner att din Apple Watch är i närheten.

 

Fokus


Har du urtavlor som visar olika information beroende på vissa tidpunkter eller aktiviteter? I Apple Watch kan du ställa in så att flera urtavlor kan vara kopplade till ett Fokus-läge. Du kan till exempel skapa urtavlor med information om relevanta möten, genvägar till podcasts, anpassade upplägg med information från jobbet, personliga träningsinformation eller information om vädret. Urtavlorna justeras automatiskt när önskat fokusläge aktiveras. 

 

Genvägar


I din iPhone kan du skapa automatiserade flöden i funktioner och appar. D
essa kan dessutom nås via din AppleWatch. Du kan till exempel starta ett träningspass med Utomhuslöpning och Öppet mål, samtidigt som du startar en spellista i Apple Music, ställer in volymen till 60% i dina AirPods och väljer Träningsfokus.


Pinga din iPhone

 

När du inte hittar din iPhone kan du använda ping-funktionen på Apple Watch för att pinga den. När du har klickat på ping-knappen från kontrollcentret i din Apple Watch börjar din iPhone att pipa. Du når denna funktion genom att svepa uppåt på din Apple Watch och trycker på iPhone-knappen.

 

Du kan även öppna appen "Hitta enheter" på i din Apple Watch. Om enheten kan hittas visas den på kartan, så att du både kan se var den är och spela upp ljud för att pinga på den. Du ser också det ungefärliga avståndet till enheten, när den senast var ansluten till Wi-Fi eller mobilnätverk och enhetens laddningsnivå. 

 

New call-to-action