Macforums blogg

Martin Barregård

VD på Macforum

5 minuter

Så räknar du hem modern IT, del 1: rekryteringar

Om du inte redan är inne på det digitala spåret, så finns det en mängd anledningar till att verkligen börja fundera på det. I en artikelserie i tre delar tittar vi på hur du som företagsledare kan räkna hem modern IT. Den första delen handlar om hur en modern IT-miljö kan snabba på rekryteringsprocessen och skapa nöjdare medarbetare som stannar längre på företaget.

 

Snabbare rekryteringsprocess med hjälp digitala verktyg

Genom att modernisera er IT-miljö kan du spara mycket tid genom att flera processer blir smidigare och mer effektiva, detta gäller även när det kommer till rekrytering. En sak som tenderar att ta mycket tid när det gäller rekrytering är själva urvalsprocessen. Något som kan snabba på processen är digitala intervjuer och/eller videopresentationer. De hjälper dig att göra ett första urval, så att du kan lägga majoriteten av din tid på det mänskliga mötet i intervjun, vilket faktiskt är det viktigaste när det är dags att rekrytera. Video är ett bra format att använda sig av när du vill få ett djupare första intryck av en kandidat än vad ett personligt brev ger.

 

Behöver du hjälp av en expert? Kontakta oss!

 

Nöjdare medarbetare stannar längre på företaget

Idag är rekrytering en vanlig utmaning för företagsledare. Konkurrensen är stenhård i många branscher, vilket ställer krav på att hitta rätt person med rätt kompetens, samtidigt som det gäller att behålla personen i fråga. Som företagsledare är det därför viktigt att aktivt arbeta för att de anställda trivs och är nöjda. Här kan IT-miljön spela större roll än många kanske tror.  I det här fallet handlar det till stor del om att skapa en friktionsfri arbetsmiljö, som gör både arbetsdagar och vardagar smidigare för dina anställda. Modern IT ger dem rätt förutsättningar för att kunna jobba så effektivt som möjligt utan att tappa i produktivitet, eftersom de slipper råka ut för driftstopp, externa serverhallar som krånglar eller system som tar onödigt lång tid att starta upp. För att ta några exempel.

 

En modern IT-miljö gör det också möjligt för medarbetare att jobba mer flexibelt, och kan tack vare det i princip jobba varifrån de helst vill så länge de har uppkoppling. Det gör det enklare att få ihop det så kallade livspusslet, när det går minst lika bra att jobba hemifrån någon kväll då och då som från kontoret. Eller när det enkelt och snabbt går att komma åt ett dokument från telefonen på väg till jobbet på morgonen. Ytterligare en sak som är viktig att inte glömma bort är att den generation som inom några år kommer dominera arbetsmarknaden är i stort sett uppväxta med digital teknik, vilket gör att de också kommer kräva det av sin framtida arbetsgivare. Företag som kan erbjuda en friktionsfri och modern IT-miljö kommer därför inte bara ha lättare att behålla sina medarbetare, utan kommer även ha lättare att lyckas med rekryteringen.

 

Sammanfattning

Det finns många anledningar till att på allvar börja fundera på en modern IT-miljö du inte redan erbjuder dina medarbetare det idag. Digitala verktyg och processer kan effektivisera många delar av arbetet och på så sätt spara värdefull tid som istället kan läggas på kärnverksamheten. Men det finns fler vinster att göra. I vår artikelserie "Så räknar du hem modern IT", tittar vi närmare på tre av dessa områden. I den första delen handlar det om rekrytering och hur modern IT kan underlätta rekryteringsprocessen och skapa nöjdare medarbetare.

 

Har du koll på hur mycket du kan räkna hem dina investeringar i IT i kronor och ören? Ta kontakt med oss, vi hjälper dig gärna! 

Behöver du hjälp av en expert? Kontakta oss!