Macforums blogg

Martin Barregård

VD på Macforum

4 minuter

Så räknar du hem modern IT, del 2, produktivitet

En modern IT-miljö erbjuder de verktyg du behöver för att skapa smidigare och effektivare processer, vilka i slutändan kan spara både tid och pengar. Men det finns fler anledningar till att använda sig av digital teknik, till exempel ökad produktivitet och färre sjukskrivningar.


I vår artikelserie i tre delar tittar vi på hur du som företagsledare kan räkna hem modern IT. Första delen handlade om hur du kan räkna hem modern IT när det kommer till rekryteringar, i den andra delen tar vi istället upp faktorer som att moderna verktyg resulterar i ett effektivare arbete och leder till färre sjukskrivningar.

 

Behöver du hjälp av en expert? Kontakta oss!

 

Distansarbete ökar produktiviteten 

En modern IT-miljö påverkar effektiviteten på flera sätt. Genom digitala verktyg och processer kan många arbetsuppgifter bli betydligt mer effektiva, vilket sparar tid som medarbetarna istället kan lägga på kärnverksamheten. Undersökningar visar dessutom att möjligheten till distansarbete kan öka produktiviteten med upp till 25 % och att de som arbetar på distans ofta har högre arbetsmoral. Ökad produktivitet kan också kopplas till medarbetare som känner sig nöjda och trivs på jobbet, något som tekniken kan bidra till. Det ökar även produktiviteten när de anställda kan komma åt dokument de behöver utan att behöva vara på kontoret, eller kommunicera med sina kollegor via snabba chattverktyg istället för att sitta och vänta på svar på långa mejltrådar. Det här kräver dock de moderna verktyg som behövs för snabbare och effektivare arbetssätt.  

 

Färre sjukskrivningar med moderna arbetsformer 

Sjukskrivningskostnaderna för ett företag ligger på i genomsnitt 17 500 kronor per anställd per år. För ett lite större företag blir det onekligen en hel del pengar per år. Men det finns åtgärder för att i alla fall försöka minska den kostnaden. Med hjälp av moderna arbetsformer tack vare digitala verktyg och processer kan faktorer som påverkar sjukskrivningar minskas.

 

Medarbetare som får möjlighet att jobba på distans kommer sänka sin sjukfrånvaro, eftersom de inte behöver låta bli jobbet helt varje gång de är sjuka. Vi menar förstås inte att du ska uppmana dina medarbetare att arbeta när de är sjuka, men de flesta av oss har nog varit i ett “mellanläge” någon gång, för krasslig för att sitta på kontoret och dessutom riskera att smitta sina kollegor, men tillräckligt pigg och frisk för att jobba åtminstone i viss mån. I dessa fall är hemmakontoret en utmärkt lösning. Företaget förlorar inte produktivitet eftersom medarbetaren ändå jobbar och behöver inte heller stå för sjuklön.

 

Enligt en undersökning från Global Workplace analytics upplever 82 % av deltagarna som idag har möjlighet att jobba på distans att de upplever en lägre stressnivå genom det sättet att jobba. Och med tanke på att stress idag är en av de absolut vanligaste anledningarna till längre sjukskrivningar kan det helt klart vara värt att fundera på om det är något du ska införa. Det har också visat sig att personer som kan jobba på distans tenderar att komma tillbaka snabbare i arbete efter till exempel en operation eller läkarbehandling.

 

Sammanfattning

Företag som erbjuder sina medarbetare en modern IT-miljö har stora vinster att göra. I del två av vår artikelserie “Så räknar du hem modern IT" har vi tittat på hur rätt verktyg kan öka medarbetarnas produktivitet och hur de kan leda till färre sjukskrivningar.

 

Vill du veta hur mycket du kan räkna hem dina IT-investeringar i kronor och ören? Vi hjälper dig gärna!

Behöver du hjälp av en expert? Kontakta oss!