Macforums blogg

Joakim Bank

Verksamhetschef på Macforum i Karlstad

31 July 2019 4 minuter

Skalbarhet - en förutsättning för företagets tillväxt.

Utan skalbarhet blir det otroligt svårt att växa. Och utan tillväxt blir det ännu svårare att rekrytera nya talanger, få fler kunder och få tid över till att förbättra och förnya företaget. Skalbarhet är helt enkelt en förutsättning för företagets tillväxt, i det här blogginlägget tittar vi närmare på detta och vilken teknik som kan hjälpa ditt företag att bli mer skalbart.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa till? Kontakta oss.

 

De flesta önskar nog jobba på ett företag som vill utvecklas, som kontinuerligt tar sig framåt och där tillväxt är en självklar del av affärsplanen. Det är den främsta anledningen till att tillväxt är en viktig faktor för rekrytering men som nämt ovan finns det flera anledningar till att tillväxt är viktigt. Men hur kommer då skalbarhet in i bilden? Och hur kan skalbarhet hjälpa företaget att växa?  

 

Många företag betalar mer för IT än de använder sig av

De flesta företag känner nog igen sig i att arbetsbelastningen under ett år kan ha både toppar och dalar. Samtidigt kan det vara svårt att i förväg alltid ha full koll på när dessa förväntas inträffa, vilket är en vanlig anledning till att många företag köper mer IT-utrymme än de faktiskt använder. Boråsföretaget Marketplace är ett sådant exempel, läs deras berättelse här.

 

Till exempel, de flesta företag som idag använder sig av traditionell IT betalar upp till 40 procent mer än de faktiskt förbrukar. Troligtvis till stor del för att vara på “den säkra” sidan när en arbetstopp infinner sig, eller om det under perioder krävs större mejlservrar och mer lagring än annars. Problemet med den här typen av lösning är att det ständigt står och kostar, och företagets pengar går åt till saker som inte används, vilket inte påverkar tillväxten positivt. 

 

Skala smart med molntjänster 

Vi har tidigare skrivit om fördelar med molntjänster för företag, en stor sådan är att molntjänster är skalbara alternativ. De kan hantera 5 användare likaväl som 500, eller 5 000 om så önskas. Detta utan att påverka tjänstens prestanda. Det innebär att du utan problem kan lägga till eller ta bort användare, välja vilket utrymme du vill köpa och fortfarande bara betala för det du använder. På det här viset slipper företaget betala dyra kostnader för nya, externa mejlservrar eller gamla system som är svåra att anpassa efter fler eller färre användare. 


Dagens snabba utveckling kräver snabbfotade lösningar

Att använda sig av smidiga, skalbara lösningar är också viktigt för att lyckas hänga med i svängarna. Idag går det mesta otroligt fort, teknik som var ny igår blir snabbt omodern och nya trender kommer och går i rasande fart. Om marknaden svänger eller plötsligt helt ändrar riktning är det viktigt att kunna vara snabbfotad, ibland kan det till och med vara så att du behöver mer flexibla och skalbara system för att kunna vara lika snabb och modern som dina konkurrenter.

 

Sammanfattning 

En förutsättning för att företag ska kunna växa är att det är skalbart. Ett företag som växer i rasande fart men som tvingas lägga en stor del av sina intäkter på sådant som krävs för att företaget ska hantera tillväxten är i förlängningen inte så effektivt. Företag som vill växa bör istället satsa på skalbara alternativ, till exempel i form av snabba, smidiga system som inte kostar mer än de smakar och som följer företagets tillväxtresa utan att nalla för mycket på företagets resurser. Ladda ner vår guide som ger dig handfasta tips på hur du kan stärka din organisation från grunden.

 

New call-to-action