Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

4 minuter

Skräddarsydd Mac, iPhone, iPad & Apple TV redan i kartongen.

Att en person på något mindre företag ofta lite ofrivilligt blir "IT-ansvarig" har tidigare varit ganska vanligt. En av hens främsta uppgifter var ofta att gå runt bland sina kollegor och hjälpa till med installation och uppstart av enheter. Idag finns det betydligt smidigare sätt för det här. Med hjälp av DEP, MDM och VPP blir det enkelt och smidigt att skräddarsy enheter till företag, skolor eller andra organisationer trots att den ligger kvar i kartongen. 

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

 

När mindre företag börjar växa blir det ofta väldigt tydligt att en person behövs för att administrera och ta hand om IT-miljön, något som inte sällan saknas på mindre företag. Oftast är problemet att företaget tidigare inte har använt centrala system för att styra enheter, servrar och så vidare. 

 

Manuell inställning av enheter skapar oreda i IT-miljön 

I praktiken innebär det att om du vill att alla anställda ska börja använda en specifik applikation, till exempel Slack, så ber du alla ladda ner applikationen och installera den själv. Det här kan även gälla konfigurationer för Wi-Fi, servrar, VPN och andra system som den enskilda medarbetaren behöver ha tillgång till. När du väl har satt upp en Mac ska du kanske även ställa in iPhones och iPads. Till slut springer en enda person runt och hjälper flera andra med en rad enheter för att ställa in dessa manuellt, per enhet. Det här resulterar utan tvekan till en rörig IT-miljö. Men det finns bättre sätt att hantera det här på. 

 

DEP och MDM - smidig installation av varje Apple-enhet 

Via Apple-enhetens serienummer går det att ansluta den till ett Deployment program (DEP). Det här innebär att företagets enheter läggs in i Apples DEP-portal, där du ”binder” en viss enhet till företaget. Här bestämmer du även vilket MDM enheten ska prata med och binder den sedan till det. Men inte nog med att det blir enklare att komma igång med enheter, det är också ett säkert sätt för att hålla koll på enheterna när det gäller till exempel stöld. 

 

Via ett MDM-verktyg väljer du vilka profiler, appar, system och vilka övriga inställningar en enhet ska ha. Det här simplifierar hela processen med att installera nya enheter.  Om ni till exempel bestämmer att varje anställd ska ha nya iPhones så är dessa i praktiken redan klara redan i förpackningen. Det behövs ingen handpåläggning alls av IT-avdelningen. Som ett tillägg, så kan du med volymköpsprogrammet dessutom köpa applikationer för hela företaget, istället för att köpa de styckvis per enhet.

 

Växer ditt företag, skola eller annan organisation rekommenderar vi på Macforum att du använder DEP, MDM och VPP för att enkelt kunna hantera och ställa in företagets enheter, oavsett om det är Mac, iPhone, iPad eller Apple TV. Med hjälp av en central hantering packar du och varje medarbetare på företaget enkelt och smidigt upp en helt skräddarsydd enhet, direkt ur den inplastade kartongen. 

 

Läs mer: Så går det till när Macforums experter installerar MDM hos kund

 

Macbook-redo-for-leverans

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Hör av dig till oss på Macforum om du önskar hjälp med DEP, MDM och VPP, för att snabbt komma igång med en smidigare hantering företagets enheter. Eller om du har frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.