Macforums blogg

John Ljungblad

Supporttekniker på Macforum

23 January 2023 3 minuter

Smarta funktioner för Apple-användare

Apples produkter är kända för att vara otroligt användarvänliga, med smarta funktioner som hjälper dig som användare både privat och på jobbet. I den här artikeln delar Macforums supporttekniker John Ljungblad med sig av några av funktionerna som han tycker att alla Apple-användare borde testa på eller utforska lite mer. 

 

Spotlight – det snabbaste sättet att hitta i din Mac

 

Spotlight är en sökfunktion som du når genom att trycka CMD + Space på din Mac. Här kan du skriva in i princip vad som helst för att göra en sökning, som både genererar resultat på datorn och via internet – i allt från filer och program, till väder och aktiekurser. I den senaste versionen av MacOS Ventura uppgraderades dessutom Spotlight så att du nu kan förhandsgranska alla filer och information, vilket innebär att du till exempel slipper öppna filer för att se vad de innehåller.

 

Och, på tal om att förhandsgranska – du vet väl att du kan markera en fil i Finder eller på skrivbordet och sedan trycka mellanslag för att få en förhandsversion av den filen? Det gör att du även här slipper öppna en fil för att se innehållet.

 


Copy paste mellan Apple-enheter


Visste du att du kan kopiera och klistra in mellan dina Apple-enheter? Det här är möjligt mellan alla enheter där du är inloggad med ditt Apple-ID och uppkopplad på WiFi eller Bluetooth, eller har Handoff påslaget. Det räcker med att markera och kopiera något på en enhet för att sedan klistra in det på en annan. Och, för dig som inte redan vet – Handoff slår du på genom att gå till Inställningar > Allmänt > Airdrop och Handoff.

 

Kopiera1 JL

 

Kopiera2 JL

 

Kopiera3 JL

 

 

Vad är Apple Livetext?


Med Apples Livetext kan du markera text i bilder som du har tagit med din Apple-enhet och sedan kopiera och använda texten. Om du till exempel tar en bild på baksidan av ditt WiFi-lösenord så kan du enkelt markera lösenordet i bilden och trycka på "kopiera" istället för att skriva in lösenordet manuellt. Du hittar Livetext i Inställningar > Allmänt Språk och region. 

 

Livetext JL

 

New call-to-action