Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

3 minuter

Spotlight - det smarta sättet att hitta i din dator, iPhone och iPad.

Spotlight är ett fantastiskt verktyg för att hitta det man söker lokalt på datorn eller online. Det smidiga med Spotlight är att det går att använda till nästan allt som har med navigation att göra - både i din Mac-dator, iPhone och iPad. I denna artikel visar jag hur Spotlight fungerar.

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Enkelt förklarat kan du med Spotlight hitta saker som dokument, mejl och program på datorn. Du får också Spotlight-förslag från källor som webben, Kartor och Musik.

 

Så här kommer du igång med Spotlight

 

1. Klicka på Förstoringsglaset längst upp till höger (eller CMD+mellanslag).

1Spotlight-1

 

 

2. Här kan du söka efter filer, dokument eller annat som lagras lokalt eller göra webbsökningar.

2Spotlight

 

3. Jag söker på ”Göteborg Väder” och ser vädret direkt i Spotlight.

3Spotlight

 

4. Jag söker efter dokumentet ”Top Secret” och hittar den filen jag söker. Notera att Spotlight även hittade filmer online vid namn Top Secret. Det går även skrolla i listan för fler resultat.

4Spotlight

 

5. Om man i steg 4 håller ned CMD-tangenten och klickar för att öppna filen Top Secret kommer man till mappen där filen ligger.

5Spotlight

 

Spotlight i iPhone och iPad

På iPhone och iPad fungerar Spotlight ungefär likadant som ovan.

 

1. På hemskärmen placerar du fingret mitt på skärmen och sveper nedåt

2. Notera att Siri ger förslag på applikationer jag brukar använda, använder du vanligtvis andra appar är det dessa som rekommenderas för dig

3. Söker efter dokumentet ”Top Secret”

4. Söker efter ”Göteborg Väder”

 

blogg-spotlight-guide

 

Sammanfattning

Personligen använder jag Spotlight till nästan all navigation i både Mac-dator, iPhone och iPad. Det är oftast lättare att göra en snabbsökning i verktyget än att gå in i undermappar, online eller annat för att hitta det man söker. På iOS är det extra smidigt om man har mycket olika applikationer och inte har sorterat dem i mappar.

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Jag hoppas att du lärde dig något nytt, och glöm inte prenumerera på vår blogg! Hör emellertid av dig om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.