Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

5 minuter

Underlätta din vardag med Genvägar.

Har du en iPhone med senaste iOS, då har du säkert någon gång fått rekommendationer kring saker som du brukar göra vid något specifikt tillfälle. Till exempel att mobilen automatiskt frågar om du vill sätta ett larm när du går och lägger dig på kvällen. Dessa rekommendationer kommer från Siri och uppskattas av många. Med appen ”Genvägar” kan du ställa in fler rekommendationer och automatisera din vardag. 

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

”Shortcuts” eller ”Genvägar” lanserades 2018. Finns appen inte förinstallerad på din iPhone eller iPad går den att ladda ner via AppStore. Vi har tidigare presenterat Genvägar som en av apparna som underlättar för företagare, och nu gör vi en djupdykning och ger konkreta exempel.

 

Genvägar är kompatibel med Apples ekosystem och går att ansluta till allt från Homekit, Bluetooth, Wi-Fi till plats, Podcaster och Apple Music. Vissa utvecklare av applikationer har också valt att bygga in kopplingar till Genvägar - allt för att minska stegen för att göra något du ofta gör.

 

Apple har färdiga Genvägar i appen under fliken ”Galleri” och jag kan direkt rekommendera ”Påminn mig på jobbet”. Denna Genväg kommer att påminna dig om det du valt att lägga in när du anländer på inlagd jobbadress. Vilket är oerhört smidigt om man inte kan tidsbestämma när man är på jobbet nästa gång.

 

Så skapar du din första Genväg

Nu går jag igenom hur du enkelt kan skapa din första Genväg och koppla den till en automatisering för att göra ditt liv lättare. Jag lägger även med lite Marvel- och Harry Potter-inspiration längst ner om man vill ta funktionen Genvägar ytterligare ett steg vidare.

 

1. Första steget

blogg-genvagar-1

  • Klicka på ”Skapa Genväg” och sedan ”Lägg till åtgärd”
  • Sök upp ”Hämta avsnitt av Podcast” och lägg till välj önskad Podcast som du redan prenumererar på. Gör samma sak för ”Spela upp Podcast”
  • Lätt till ytterligare en åtgärd och sök upp ”Öppna URL:er”, lägg därefter till din favoritsida

2. Andra steget

blogg-genvagar-2-1

  • Gå till "Automatiseringar" och välj "Personlig Automatisering"
  • Välj tid på dagen (i vårt fall klockan 08.00 varje söndag) och klicka "Nästa"
  • Skapa en kort Genväg för att köra den
  • Välj ”Lägg till åtgärd” och sök upp ”Kör Genväg"
  • Därefter väljer du den Genväg vi tidigare skapat och klickar "Nästa"
  • Klar!

Din första automatisering kommer (om du gjorde som ovan) varje söndag skicka en notis till dig klockan 08:00 om att hämta senaste avsnittet av Ekot, spela upp det och öppna din favoritblogg. Du väljer själv när notisen dyker upp om du vill köra den eller inte.

 

Observera att alla automatiseringar kräver en fysisk interaktion med din enhet i dagsläget. Väljer man till exempel ”Alarm” som automatisering räknas att ”Stoppa alarm” som en interaktion, medan ”När jag ansluter till Wi-Fi” kommer notifiera dig om att aktivt köra din Genväg när du kommer fram till platsen.

 

Hemautomatiseringar fungerar däremot annorlunda då dessa går att ställa in att köras när du kommer hem eller lämnar hemmet.

 

 

3. Tredje steget - Harry Potter

I Harry Potter finns det en trollformel för att skapa ljus i mörka rum som kallas ”Lumos”.

 

Vi skapar en enkel Siri-genväg genom att döpa genvägen till ”Lumos” och lägga in åtgärden enligt bilden under. Nästa gång du säger ”Lumos” till Siri kommer den att starta ficklampan. Detta går självklart att dra ännu längre genom att man tex har Homekit-kompatibel belysning och lägger in ”Lumos Maxima” för att tända hela huset.

 

3.GenvägarPNG

 

4. Fjärde steget - Iron Man

Om du har sett filmen Iron Man från 2008 kommer du nog ihåg scenen när den kvinnliga karaktären vaknar i Malibu och får väderrapporten uppläst via högtalarna, samtidigt som gardinerna rullas upp. Nedan skapar vi ett liknande scenario med Genvägar. Vi får en väderrapport som Siri läser upp via högtalare och lampor tänds, samtidigt som larmet stängs av på morgonen. Har man till exempel IKEA:s Homekit-rullgardiner går de att rullas upp automatiskt.  (Notera att Homekit- och Airplay-produkter krävs för denna automatisering.)

 

blogg-genvagar-3

 

Genvägar går även att köras manuellt antingen via widget-vyn, delningsbladet eller att man lägger till den som en ikon på hemskärmen. 

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Jag hoppas att du lärde dig något om automatiseringar och Genvägar!

 

Glöm inte prenumerera på vår blogg! Hör emellertid av dig om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.