Macforums blogg

Lars Bull

Produktansvarig på Macforum

11 February 2021 3 minuter

Adaptrar och Dockningsstationer med USB-C eller Thunderbolt3?

Det kan vara lite lurigt att veta vad du ska välja för adapter eller dockningsstation för att koppla dina tillbehör till din dator, eftersom det finns en uppsjö att välja bland på marknaden. Vad är egentligen skillnaden på USB-C och Thunderbolt3? Vad fungerar bäst till just din enhet? Frågorna kring det här är många, här kommer därför några viktiga tumregler som hjälper dig att välja rätt.

Har du frågor? Kontakta oss gärna!

 

Det mest grundläggande är att först och främst inventera vilka tillbehör du har eller tror att du kommer ha framåt, och utifrån det välja kabel, dockningsstation eller adapter som fungerar med just de tillbehören optimalt.

USB-C kabel

Anslut via USB-C 

USB-C är ingen enskild standard utan en kontakttyp, inom vilken det ryms flera olika standarder. Vilka dessa är som ryms i just din dator med den specifika kabeln och vilka tillbehör varierar. Till exempel så finns det USB-C-kablar som bara uppfyller standarden för laddning men kanske inte fungerar med till exempel en bildskärm.

 

Adaptrar och dockningsstationer med USB-C är ett bra och kostnadseffektivt komplement om du emellanåt vill kunna ansluta en gammal hårddisk, USB-sticka eller liknande. Det är dock ett sämre alternativ om du ska ha många tillbehör anslutna samtidigt, eller tillbehör som kräver hög datatrafik, såsom högupplösta bildskärmar. Då rekommenderar vi istället lösningar med Thunderbolt3.

Thunderbolt 3 kabel

Anslut via Thunderbolt3 

Thunderbolt3 är en standard med förutsägbar funktionalitet och en hög lägstanivå. Med kvalitetskablar och tillräckligt mycket ström funkar det som man kan förvänta sig. Då fungerar många samtidigt anslutna tillbehör och alla dessa får tillräckligt med ström. 


Det är dock viktigt att komma ihåg att inte ens den bästa adaptern eller dockningsstationen i världen kan förbättra prestandan på din dator eller ditt tillbehör. Till exempel: om din dator inte stödjer upplösningen som adaptern kan prestera kommer det heller inte gå att få den upplösningen. Allt är en kedja där minsta gemensamma nämnare vinner. 

 

En önskvärd lösning kan vara att kunna ansluta alla sina tillbehör och få laddning med bara en sladd när man kommer till sin arbetsplats. Det är möjligt om tillbehören inte är för många och dockningsstationen eller adaptern kan mata tillräckligt med ström till alla enheter samtidigt. Man får alltså tänka på både bandbredden och att strömmatningen ska räcka till.

 

USB-C Pro Dock_4I6A9135_Edited_September-11-2019_1500px

 

Summering 


Allas behov ser olika ut och vi på Macforum erbjuder ett stort utbud av adaptrar och dockningsstationer som möter just dina. 


Om du behöver hjälp med ditt val så tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig! 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!