Macforums blogg

Joakim Bank

Försäljningschef på Macforum

4 minuter

Utrustningen som gör jobbet från hemmakontoret riktigt effektivt.

Planerat eller oplanerat - att personalen numera arbetar hemifrån har denna vår blivit vardag för väldigt många svenska företag. Men i vissa fall blev flytten från kontoret kanske lite väl överilad så att medarbetarna numera upplever sin utrustning som begränsande. Därför tipsar vi i denna artikel om hårdvaran som höjer hemmakontoret till nästa nivå.  

 

1. Bärbar dator

Tipset från experterna är att man som hemmajobbare helst ska arbeta från en dedikerad plats i hemmet som känns som ett "riktigt" kontor. Med en bärbar dator har medarbetarna det fria valet att inrätta en arbetshörna eller ett helt rum som de tycker det är bäst. Det, och ett Wi-Fi nätverk som täcker hela huset, gör valet helt och hållet till medarbetarens. 

 

Vilken MacBook passar dig bäst som jobbdator? Gör testet!

 

2. Extern skärm

De största bärbara datorerna har skärmar som är i 16 tums storlek. Vilket brukar räcka för de flesta hemmajobbare. Däremot finns det alltid en risk att ergonomin blir lidande om man enbart jobbar i en bärbar dator. Därför kan en extern skärm vara mer än en god idé - att koppla till en extern skärm gör att blicken lyfts, ryggen rätas ut och att ögonen inte behöver fokusera lika mycket på mindre upplöst text och bild. Notera att om det behövs en USB-C adapter för att koppla till skärmen om ert företag har MacBook som jobbdatorer.

 

Vill dina medarbetare arbeta i en ergonomiskt riktig ställning genom att höja den bärbara datorn till samma bekväma höjd som den externa bildskärmen? Då kan Rain Design mStand ställ till MacBook vara en smart idé.

 

3. Externt trådlöst tangentbord

På samma sätt som den inbyggda skärmen så har även vissa tangentbord sina begränsningar vad gäller arbetsergonomin. Värk i nacke och axlar och musarm går att förebygga och ett bra tangentbord ger rätt stöd för underarmarna under tiden som man arbetar. Väljer man ett trådlöst så kan det placeras så att det är möjligt att stödja underarmar och händer på skrivbordet samtidigt.

 

4. Mus eller Trackpad

Rätt slags möss kan på flera sätt minska medarbetares besvär som musarm och andra belastningsskador. De ger händerna bra stöd och gör att händer och fingrar kan arbeta avslappnat tillsammans.

 

Vill ni på ert företag ta det ett steg längre, rekommenderar vi en Trackpad (styrplatta) som separat enhet som ansluts och används tillsammans med det befintliga tangentbordet. En Trackpad förenklar för användaren att peka på skärmen och minskar risken att råka ut för problem med musarm och stelhet i axlar och nacke. 

 

5. Hörlurar

Videomöten eller korta avstämningar via länk har i många fall blivit det enda sättet för kollegor att hålla kontakt med varandra. Men när huset eller lägenheten befolkas med förkylda barn som är hemma från skola eller dagis samt en partner/sambo som också måste jobba hemifrån så kan ljudnivån i hemmet bli distraherande. Att då köra ett morgonmöte med datorns inbyggda högtalare som ljudkälla blir ineffektivt. 

 

Investera därför i ett par hörlurar för dina medarbetare. Vi rekommenderar ett par trådlösa AirPods som gör varje  videomöte till en angenäm ljudupplevelse, både för medarbetaren och hens kollegor.

 

Missa inte Macforums ”jobba hemma-paket”

Macforum har tagit fram 4 olika paket för företag som vill erbjuda sina anställda den utrustning de behöver för att vara produktiva. Innehållet för ”Effektivitet” ”Flexibilitet” ”Kraftfullhet” och ”Smidighet” skiljer sig åt, men alla paket erbjuds som hyrprodukter för företaget - så att inga höga initialkostnader uppstår.

 

Läs mer om Macforums helhetslösningar för företag