Macforums blogg

Joakim Bank

Verksamhetschef på Macforum i Karlstad

23 April 2021 5 minuter

Vad är AirTag och vad kan den användas till?

AirTag är Apples nya produkt för att hålla koll på prylar som exempelvis nycklar, väskor, plånböcker, arbetsutrustning och andra saker som du snabbt vill kunna hitta när du tappat bort dem eller glömt var de är. Det är en liten och snyggt designad tag som med hjälp av en loop eller nyckelring enkelt kan fästas på en mängd föremål eller exempelvis läggas i din plånbok.

 

Bygger på Hitta-appen


I tisdags presenterade Apple AirTag och med start idag kan man beställa produkten av Macforum. Det är en produkt som bygger på funktionalitet i Apples Hitta-app, den som en Apple-användare redan idag kan använda för att hitta sin Mac, iPad, iPhone eller Watch. I appen Hitta så syns alla enheter på ett iCloud-konto på en karta var de befinner sig eller senast sågs. För en liten tid sen så öppnade Apple även upp för att andra tillverkare kan använda denna teknologi och bygga in Hitta-funktionen i sina produkter.

 

Precisionssökning


Med en iPhone 11 eller senare så kan funktionen Precissionssökning också användas. Tack vare Ultra Wideband-teknik så kan en iPhone i Hitta-appen se avståndet till en AirTag och i vilken riktning enheten finns.

 

Pinga den och hitta den


När du inte hittar din pryl som har en AirTag så kan du under fliken Föremål i Hitta-appen spela upp ett ljud från AirTags inbyggda högtalare. Ett annat sätt att spela upp ljudet är att helt enkelt säga "Hej Siri, hitta mina nycklar" och du kommer då höra var nycklarna är med hjälp av ljudet.

 

 

Hela världen hjälper dig att leta


En jobbig situation som händer mig ett par gånger om året är att tappa nycklarna eller plånboken "någonstans" där jag varit under dagen, ofta under en dag då jag varit på många olika ställen. För detta har Apple hittat en oerhört smart lösning. AirTag använder då Hitta-nätverket från hundratals miljoner Apple-enheter runt om i världen. Detta sker genom att AirTag skickar ut en säker Bluetooth-signal som upptäcks av andra Apple-enheter i närheten. På så sätt blir det fler som hjälper till att leta efter just din pryl.

 

Förlorat läge


Precis som en iPhone, iPad, Mac eller Watch kan sättas i förlorat läge så kan även en AirTag göra det. Upptäcks den senare av en annan enhet så får AirTag-ägaren automatiskt en notis. Det går dessutom att själv ställa in möjligheten att andra får ens kontaktuppgifter genom att hålla en AirTag mot en NFC-kompatibel telefon.

 

Integritetsskydd


Apples VD, Tim Cook och Apple anser att integritet är en mänsklig rättighet. Därför är AirTag byggd för att skydda din integritet i varje steg längs vägen. Hela processen med att AirTag använder andra Apple-enheter i Hitta-nätverket sker på ett anonymt och krypterat sätt. Dessutom är enheten oerhört resurseffektiv vilket innebär att en användare inte behöver oroa sig för batteritider eller mobildataanvändning som detta medför. Det är enbart användaren själv som kan se var en AirTag är och ingen platsdata eller historik förvaras på själva AirTag, inte heller Apple kan se var din AirTag befinner sig. Produkten är också gjord för att undvika oönskad spårning men varningarna skickas bara när en AirTag skiljs från sin ägare. Om någon annans AirTag läggs i min väska för att spåra mig så kommer jag att få en varning om detta och hittar jag den inte efter en stund så spelar AirTag upp ett ljud så att jag kan höra var den är.

 

Stora användningsområden på företagssidan


Personligen ser jag stora potentiella användningsområden på företagssidan. En fantastisk möjlighet att hålla koll på t.ex bilar, arbetsverktyg eller annan viktig utrustning som inte har inbyggd spårning, vilket kan vara kostsamt att förlora för ett företag i olika avseenden. 

 

Köp och läs mer om Apple AirTag här.

 

Intresserad av produkter från Apple? Låt oss berätta mer.