Macforums blogg

Tony Blendberg

Företagsrådgivare på Macforum. Boka möte med mig eller mina kollegor!

26 March 2021 4 minuter

Vad är en molnväxel?

Nästan alla företag har någon form av växelsystem för sin telefoni - vissa använder traditionella system, medan andra har börjat se efter mer moderna lösningar. Att ha en molnbaserad telefonväxel ger ditt företag påtagliga konkurrensfördelar, då molnväxel förbättrar mer än bara just telefonsamtalen - med en molnbaserad växel får ditt företag en komplett lösning för all kommunikation - från chatt och telefoni till konferenssamtal och video.

 

I en molnväxel (Cloud PBX) integreras samtliga funktioner för telefoni som traditionella växlar erbjuder. Det innebär att en molnbaserad växel, utöver vanliga telefonsamtal, även innefattar en mängd andra digitala kommunikationsverktyg som videosamtal, chatt, konferensmöten, SMS och röstbrevlådor som transkriberar alla meddelanden till email - för att bara nämna några funktioner.  

 

Telefonväxelns utveckling 

Telefonväxeln som fenomen är ingenting nytt. I sin utformning fungerar den som manuella telefonväxlar som kom på 1930-talet och sköttes av telefonister, där växelns huvudsakliga uppgift var att hjälpa stora organisationer med att sänka sina kostnader för telekommunikation. Växelsystemen har därefter successivt utvecklats och försetts med nya funktioner, som svarsgrupper och vidarekoppling av samtal, men även på senare år komplexa kösystem, röstbrevlådor, konferenssamtal och andra tjänster som gynnar företagets kommunikation. 

 

Den stora vändpunkten blev digitaliseringen som medförde att företag inte längre behövde fysiska telefonväxlar till sina kontor eller ens en växel på plats, eftersom samtal nu kunde göras med hjälp av IP-telefoni (VoIP). I och med detta uppstod först hostade växlar, som sedan utvecklats helt och hållet till molnbaserade växlar. 

 

Vad är en molnväxel? 

En molnbaserad växel bygger på att ha en mjukvara för telefoni i företagsmolnet. Genom att använda en molnväxel kan du ringa och ta emot samtal - precis som om växeln fanns på plats på kontoret. Den största fördelen med molnväxeln är kvalitetsskillnaden på själva tjänsten jämfört med tidigare. Den växelleverantör som företaget använder kontrollerar, underhåller och uppdaterar nu kontinuerligt telefonin i molnet, vilket gör att du alltid har tillgång till den allra senaste teknologin – så fort den släpps. 

 

Ökad flexibilitet med molnväxel 

Med en växel i molnet slipper du oroa dig över en fysisk växels begränsade kapacitet, eftersom plattformarna drivs via IP är kapaciteten praktiskt taget obegränsad. Det innebär att din verksamhet konsekvent kan leverera felfri och effektiv kundservice, även under perioder av ökad tillväxt och belastning. Väljer du en modern molnväxel med en licensbaserad affärsmodell kan du även snabbt minska dina utgifter om verksamheten skulle behöva göra kostnadsbesparingar. Ett stort plus är också att du slipper kostnaderna för hårdvara som fysiska telefonväxlar medför.

 

Enklare administration och integration 

En molnväxel anpassas enkelt efter företagets behov. Eftersom en modern molnväxel är uppbyggd för självbetjäning, kan du själv enkelt tilldela funktioner till nya anställda och avbeställa dem lika lätt om någon slutar. Med en telefonväxel i molnet uppdateras även mjukvaran automatiskt och kontinuerligt, vilket innebär att du har alltid tillgång till den nyaste och bästa versionen av mjukvaran.


Med en molnväxel blir det också betydligt lättare att integrera dina växeltjänster med andra molnbaserade applikationer som dina anställda använder. Du kan till exempel koppla växeln till kalendern eller till ditt företags CRM-system. En molnväxel är helt enkelt en modern hub för kommunikation och samarbete, som ger ditt företag påtagliga konkurrensfördelar. 

 

Kontakta oss

Skulle du vilja veta mer om hur ditt företag kan gynnas av att ha en molnväxel? Tveka inte att höra av dig till oss på Macforum - vi hjälper till med att hitta rätt lösning och rätt typ av utrustning.  

 

Guiden för att välja rätt molnbaserad växel.