Macforums blogg

Johan Lidemar

Försäljningschef på Macforum

2 March 2023 6 minuter

Vad är eSIM?

Embedded SIM, som förkortas eSIM, innebär att SIM-kortet är förprogrammerat i telefonen. Det betyder att du kan aktivera eller avaktivera ditt mobilabonnemang var och när som helst enbart genom att skanna en QR-kod. Du kan dessutom överföra ett befintligt mobilabonnemang eller få ett helt nytt – allt sker digitalt.

 

Vad behöver du veta om eSIM på iPhone?


Det finns många fördelar för dig som köper en iPhone-modell med eSIM. Den allra största fördelen är att ett eSIM är säkrare, i och med att det består av en kod, än ett traditionellt fysiskt SIM-kort  – om din iPhone blir borttappad eller stulen kan förövaren inte stoppa i ett annat SIM-kort. En annan stor fördel är att du kan överföra eller skaffa ett nytt mobilabonnemang – allt sker helt digitalt. Dessutom kan du spara upp till åtta eSIM på samma enhet och använda två telefonnummer samtidigt.

Q&A – vad behöver du veta om eSIM på iPhone?

Vilka iPhone-modeller har stöd av eSIM?


IPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR och alla senare modeller har stöd för eSIM.


Hur aktiverar jag eSIM på iPhone? 


Alla stora operatörer har stöd för eSIM och det är smidigt att aktivera på din iPhone.
Om din operatör har stöd för eSIM-operatörsaktivering eller eSIM-snabböverföring kan du aktivera koden medan du bekräftar med din iPhone. Med eSIM-snabböverföring kan du enkelt överföra ditt telefonnummer från din tidigare iPhone till din nya iPhone utan att kontakta operatören. Du kan också konvertera ditt nuvarande fysiska SIM-kort till eSIM utan att byta iPhone. Kontakta din operatör för att få en QR-kod skickad till dig som du skannar eller laddar ner till eSIM via operatörens app.

Hur aktiverar jag en iPhone med eSIM om jag inte har tillgång till WiFi? 


De flesta eSIM-aktiveringar görs via WiFi. Apple har dessutom en ny lösning för att aktivera eSIM för dig med iPhone 14- eller iPhone 14 Pro-modeller om du inte har tillgång till WiFi. Under installationen väljer du "Fortsätt utan WiFi" och laddar ner ditt nya eSIM helt kostnadsfritt.

Kommer jag att förlora några data om jag inte använder fysiskt SIM-kort? 


Nej, eftersom eSIM är ett "digitalt" SIM-kort som gör det möjligt för dig att ansluta till din leverantör av trådlösa tjänster på samma sätt som ett fysiskt SIM-kort. Du kan aktivera eSIM i några få enkla steg och sedan är du redo att ringa, skicka meddelanden och surfa på webben.

Oavsett om du aktiverar ditt abonnemang med eSIM eller ett fysiskt SIM-kort överförs inga data som appar, inställningar eller bilder. Så när du sedan ställer in din iPhone visas alternativ för att överföra data till din nya iPhone-enhet, till exempel från iCloud-säkerhetskopia eller via Snabböverföring.

Hur flyttar jag mitt telefonnummer från min Android-telefon till eSIM på min nya iPhone?


Du som byter till iPhone kontaktar din operatör för att överföra ditt telefonnummer till din iPhone via operatörsaktivering. Detta sker genom att skanna en QR-kod som skickas från din telefonoperatör. Tecknar du abonnemang hos oss på Macforum guidar vi dig givetvis att komma igång.

Fördelar med eSIM


Miljön


Eftersom eSIM är helt digitalt och redan inbyggt i telefonen aktiveras det genom en QR-kod. Därmed behövs inte råvarorna som skulle gått åt för att skapa ett fysiskt SIM-kort.

Omgående leverans


Med eSIM behöver du inte vänta på att ditt SIM-kort ska levereras. Du kan aktivera eSIM direkt när numret är aktiverat. Beställer du ett helt nytt nummer kan det aktiveras direkt och flyttas numret från en annan operatör kan du aktivera det direkt så snart porteringen är genomförd. 

Slipp krångel


Du slipper krångla med SIM-verktyget och det lilla fysiska SIM-kortet. En bonus är också att du inte längre behöver oroa dig för att tappa bort något.

Världens enklaste distribution


Administrerar du ditt företags telefoni behöver du aldrig mer hålla reda på medarbetares adresser eller oroa dig för leveranser med deadlines. När numret ska aktiveras behövs bara en skanning av QR-koden, följt av en enkel guide.  

Privat- och företagsnummer i samma telefon


Med eSIM lämnar du den fysiska SIM-kortsplatsen tom, vilket betyder att du kan även ha ett fysiskt SIM-kort i telefonen. Detta heter dual-SIM och möjliggör för dig att använda exempelvis ditt privata SIM-kort och företagsnumret i samma telefon. Har du även ett växelnummer kan du ha tre telefonnummer i en telefon.

 

New call-to-action