Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

6 minuter

När du kan jobba hemma - så anpassar du dig.

På grund av coronapandemin har många arbetsplatser fått gå igenom hur det kan vara att arbeta på andra platser än på kontoret. Videomöten, chatprogram, företagssystem och säkerhet har satts på prov. Men vad får det här för konsekvenser för hur vi ser på arbetet? Hur anpassas vår självdisciplin och tillit när vi fysiskt inte befinner oss i samma rum? Hur förändras bostadsmarknaden om allt fler börjar jobba hemma? Vad händer med familjen? Och hur ska företag anpassa sig efter den här "nya" situationen?  


Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

De flesta individer idag uppskattar möjligheten att jobba hemifrån då och då, eftersom det i många fall gör det betydligt enklare att få ihop det så kallade livspusslet. Under våren har vi svenskar jobbat hemifrån mer än någonsin och idag ser många arbetsgivare den här friheten nästan som en förhandling för att rekrytera och behålla lojala medarbetare. Men förmånen det innebär att arbeta på distans ställer vissa krav på hur vi arbetar, inget snack om saken. Dels är en viktig faktor att behålla tilliten mellan anställd och chef, en annan att vi ändå kan mäta produktivitet, trots att vi inte jobbar skrivbord mot skrivbord. Till exempel så kan vissa företag behöva investera i ett ärendehanteringssystem, eller något annat program som kan hjälpa till att mäta KPI:er, till exempel Excel. På så vis får alla en bättre överblick över vem som gör vad och vad som har gjorts med vilket ärende eller projekt. 

 

Arbetsmiljö i hemmet 

Det är också viktigt att ha en bra arbetsmiljö där man kan känna sig avslappnad och har tillgång till de verktyg man behöver för att göra sitt jobb. En fråga som ofta har dykt upp den här våren är därför hur medarbetare har det hemma, när det kommer till deras arbetssituation. För långt ifrån alla har ett hemmakontor som används flitigt. Till exempel, har hen tillgång till snabb uppkoppling? En ergonomisk arbetsplats? Ett specifikt rum som är avsatt för kontorsarbete där varken barn eller familj stör?

Att komma undan och få ro i arbetet kan ge både för- och nackdelar för en individs prestation. Dialogen mellan anställda behöver därför digitaliseras på bästa sätt. Det kan också vara en generationsfråga, där vissa föredrar att kommunicerar i verkligheten, medan andra uppskattar snabba chatt-konversationer. Den främsta frågan som här behöver funderas på är; vilken företagskultur vill mitt företag ha?

 

Gällande kontorsrum i hemmet är även uppkopplingen en avgörande faktor i vad din bostad är värd. Har du inte dragit in fiber kan detta vara ett stort problem för framtida köpare om vi jobbar hemifrån allt oftare. I det här blogginlägget delar jag med mig av tips för hur du optimerar Wi-Fi hemma på bästa sätt.  

 

Individuellt vilken jobbsituation som fungerar bäst 

En av de viktigaste frågorna när det kommer till att arbeta på det här sättet är var du får mest ro att sköta ditt arbete på bäst sätt. Är det i ett eget kontorsrum? Öppet kontorslandskap? I hemmet om ingen annan är hemma? Eller i trädgården där man endast hör ljudet av vind och fåglar? Alla dessa frågor går tillbaka till friheten där individen själv måste avgöra vilken plats som är bäst för tillfället. Mår vi bra av att jobba inomhus åtta timmar om dagen när det är 25 grader och sol ute eller hade vi varit produktivare i solen?

 

Företag behöver anpassa sig efter arbetsplatser på distans 

Hur skall man då anpassa sig som företag? Att erbjuda hot desks och frihet för individen att välja vart man vill jobba brukar locka fler ansökningar till företaget, ofta brukar dessutom personalomsättningen minska när man får mer frihet. Det ställer dock krav på företaget att kunna ha tillit till sina anställda och att fortfarande kunna mäta produktivitet. Fördelarna för ett företag som applicerar hot desks blir bland annat att lokalhyra, internetanslutning, elkostnader, kaffekostnader och annat besparas. Risken för att smitta varandra vid sjukdom minskar samt att hotdesks skapar en mer dynamisk miljö på arbetsplatsen när man aldrig sitter på samma plats. De flesta uppskattar också att kunna arbeta på kontoret när det behövs eller för den sociala gemenskapen.

 

Gällande andra sätt att mäta produktivitet, använder många företag Excel (ingår i Office365). Här får du en bra struktur på hur produktiv varje avdelning är och vilka siffror som kan förbättras. Vi på Macforum kan hjälpa dig migrera till Office365 eller installera och ta hand om licenshanteringen i din Apple-miljö, både på klientnivå och managering. Se även artikel om ”Packa upp din skräddarsydda Apple-enhet.”

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Hör gärna av dig till oss gällande ovanstående lösningar för att ta ditt företag ett steg närmare en modern arbetsplats och glöm inte prenumerera på vår blogg!