Macforums blogg

Windows-applikationer i Apple-miljö

Written by Johan Lidemar | Nov 24, 2020 8:29:29 AM

Apple lanserar i slutet av 2020 datorer med Apple Silicon. Deras mål inom 2 år är att helt fasa ut Intel från sitt produktsegment. Men vad innebär det här för Apple och vad innebär det för dig som idag kör Bootcamp på en Mac-dator? I det här blogginlägget tänkte jag gå igenom fördelarna med Apple Silicon och hur du kan arbeta med Windows applikationer i Apple-miljö, samt hur du kan använda Apple-produkter i din Windows-miljö.



”People who are really serious about software should make their own hardware.”

 

Om du har följt Apple under en längre tid så känner du nog igen ovan citat, det är nämligen ett citat av Alan Kay och var ett av Steve Jobs favoritcitat. Apple lever fortfarande idag efter den här visionen, nio år efter Steve Jobs bortgång, vilket blir allt tydligare med lanseringen av Apple Silicon.

 

Så, vad innebär egentligen Apple Silicon för Apple? Det enklaste sättet att förklara det här på är att först tänka på vad  Apples egna chip redan har gjort för Apple de senaste åren. I iPhone, iPad, Apple TV och Homepod finns redan ”Apple Silicon” med Apple A-chip. Fördelarna med att skapa egna chip till sina enheter är möjligheten att anpassa hårdvaran efter vad Apple själva vill skapa. Vill de till exempel ha en funktion i iOS som kräver en fysisk förändring, går det att anpassa. På bilden nedan ser ni en del av teknikerna som Apple kan bygga in i sina chip.

 

 

Som du ser på bilden kan Apple optimera sina chip så att de anpassas efter deras egna preferenser. Till exempel kan de optimera Apple Silicon för att få så bra batteritid som möjligt, något Apple mäter i prestanda per watt, istället för att förlita sig på att Intel ska göra framsteg. I teorin kommer Apple Silicon kunna leverera ungefär 20 timmars batteritid på en Macbook, vilket är betydligt bättre än vad de kan göra idag med en Intel-processor.


Windows-appar i Apple miljö 

Övergången till Apple Silicon har även sina baksidor. Ett problem som uppkommer är att Bootcamp kommer sluta fungera, åtminstone till om/när Microsoft och Apple skapar Bootcamp 2.0.  Så hur kör vi då Windows på en Mac?

 

Jag har testat att sätta upp en applikationstjänst i Microsoft Azure, där vi kan köra i princip vilka Windows-applikationer som helst i en Apple-miljö. Det här innebär att om du har ett affärssystem eller andra Windows-baserade system, kan du köra dessa i Apple-miljö. Perfekt om du vill ha en Macbook, iMac eller iPad som arbetsverktyg men jobbar i en Microsoft-miljö. På bilden nedan ser du ett exempel, där vi kör Microsoft Paint på en iPad.

 

 

Det här är dock bara ett exempel på hur du kan fortsätta köra Windows-applikationer i Mac-miljö när Apple helt har gått över till Apple Silicon. Gör dig redo redan idag, då Apple har uttalat att övergången till Apple Silicon kommer ta ungefär 2 år.

Jag hoppas du fick med dig något lärorikt av artikeln. Tveka inte att kontakta oss på Macforum om du behöver hjälp med att få dina Apple prylar att fungera i Microsoft-miljö.