Macforums blogg

Fahrudin Halilovic

Företagsrådgivare på Macforum. Boka möte med mig eller mina kollegor!

4 minuter

Hos WooCode är datorer och en trevlig arbetsmiljö tätt sammanflätat.

Hos Boråsföretaget WooCode är det inte cheferna som bestämmer vilken dator en anställd får som arbetsredskap. Detta viktiga val får medarbetarna göra på egen hand, och enligt teknikchefen Christoffer Bredberg är det en förutsättning för att skapa en trivsam arbetsmiljö.   

 

På sätt och vis är datorer WooCodes bröd och smör, eftersom företaget utvecklar mjukvara som mobilappar, system för orderläggning och e-handelslösningar. För detta krävs kompetent personal, och att hitta just den är enligt Christoffer Bredberg företagets största utmaning idag. 

 

— Det råder en brist på systemutvecklare. Branschen och företagets överlevnad bygger på att vi kan leverera de projekt som vi ingår i. Som oftast finns det mer projekt i pipeline än vad det finns utvecklare för att genomföra allt.

 

Intresserad av Apple för ditt företag? Låt oss ta ett snack!

 

Vill skapa en så attraktiv arbetsplats som möjligt

I kampen om talangerna har WooCode därför tänkt till, och kommit till slutsatsen att det gäller att skapa en så attraktiv arbetsplats som möjligt. Alla anställda får ett eget kontor, något som WooCode tycker är väldigt viktigt för fokus - och en lyx för den som vill kunna jobba effektivt. För kreativt grupparbete och möten har WooCode gemensamma utrymmen. Men hjärtat i arbetet att skapa en modern arbetsplats är valfriheten att låta de anställda välja vilken datormodell de vill ha som redskap.  

 

— Medarbetarna spenderar hela sina dagar i dessa verktyg och då måste vi ha sådana som inte bara uppfyller vissa grundkrav, utan också gör att man kan jobba effektivare. Det skadar inte att en anställd tycker att verktyget är "najs". Man vill gärna ha verktyg man känner sig bekväm med och som över tid blir personliga, säger Christoffer Bredberg.

 

Dessutom får alla anställda brusreducerande hörlurar, valfritt tangentbord och mus samt dubbla datorskärmar eller en riktigt stor skärm.

 

22 valde Mac - 6 valde PC

Utfallet i denna valfria miljö? 22 anställda har valt Mac som dator (senaste generationens MacBook Pro) och endast sex valde en PC som laptop. Enligt Christoffer Bredberg finns det flera förklaringar till detta:

 

— Det är svårt att hitta en PC-laptop som erbjuder lika bra byggkvalitet som en Mac för motsvarande pris. Vi har alltid varit nöjda med Apples prestanda och "hårdvara". Vi kör en del utveckling mot iOS och då har det historiskt sett varit en fördel att ha en Mac. Idag kan man göra det mesta på båda plattformarna, vilket har gjort det lättare att integrera både Mac och PC i samma miljö. 

 

För att få bättre koll på kostnaderna har WooCode valt att hyra datorerna från Macforum istället för att köpa dem. Christoffer Bredberg gillar att företaget inte behöver betala allt direkt utan kan fördela kostnaden över en längre tid och därmed planera bättre. 

 

— Men den största anledningen är att våra medarbetare garanterat får byta till en nyare dator efter tre år. Det är också skönt att veta att Macforum tar hand om enheterna när vi är klara med hyran. Man vet att produkterna får ett nytt liv och går tillbaka in i kretsloppet. Sedan är det väldigt bra med en personlig kontakt och vi uppskattar den smidiga köpprocessen.

 

Vilka är dina hälsningar till branschkollegor som också vill attrahera rätt typ av talang - och som har en känsla av att det är IT som kan bidra till det?

Se till att ha rätt prylar och verktyg för rätt ändamål. I det stora hela är det en ganska liten investering för att få en nöjd medarbetare, avslutar Christoffer Bredberg.

 

Kostnadsfri rådgivning - kontakta oss!