Macforums blogg

Ha en IT-säker semester!

Written by Maria Larsson | Jun 16, 2022 8:00:00 AM

Snart är det dags för en efterlängtad semester och många tar en paus från arbetet – och loggar ut.  Men, glöm inte att IT-säkra din semester innan du försvinner iväg. Här får du tips om hur du skyddar din dator, mail och andra program som kan utsättas för ovälkomna dataintrång under sommaren, så att du kan luta dig tillbaka och koppla av utan att behöva bekymra dig för att din data hamnar i fel händer.

 

Under längre perioder av ledighet ökar risken att drabbas av dataintrång. Det kanske beror på att du blir lite mer oaktsam eller att du inte har tid att se till att din IT-utrustning, data och information är helt säker, berättar Andrej Strokan, företagsrådgivare på Macforum i Borås. Så, vad är Andrejs bästa tips på hur du säkrar din IT?     

 

Skydda datorn och mobilen med Touch-ID, Face-ID eller lösenkod


Om du tar med dig datorn eller jobbmobilen utanför kontoret bör du se till att det blir riktigt svårt för obehöriga att logga in på din enhet – alla måste använda lösenkod, Face-ID eller Touch-ID för upplåsning. När det kommer till lösenkod blir den säkrare ju längre den är, till exempel sex siffror istället för fyra, samt om du inte använder samma kod på olika plattformar, system eller enheter.

 

Skapa en säkerhetskopia


Även om du är noggrann med att skapa en säker inloggning till din bärbara enhet, kan det hända att datorn eller mobilen blir stulen. Då är det viktigt att kunna återställa informationen från en säkerhetskopia, som helst finns i molnet. Precis som när du skapar ett "out of office"-meddelande, bör du ha som rutin att säkerhetskopiera din mobil och dator, speciellt innan semester eller längre ledighet. När det gäller backup av gemensamma program och filer, kan företag få hjälp av en backup-supportpartner som avlastar IT-avdelningen under ledigheten.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer!

 

Skapa uppmärksamhet kring falska mail och phishing


Under perioder av ledighet gäller det att vara extra uppmärksam med inkommande mejl och
meddelanden. Ett sätt för bedragare att lura till sig pengar på, är att de utger sig för att vara till exempel företagets VD. Bedragaren skickar då ett mejl till en anställd med en order om att göra en överföring på en stor summa pengar till ett konto, vilket den anställda då tar action på med tanke på att uppmaningen kommer från företagets ledning.

Tipset här är att kontinuerligt sprida uppmärksamhet och kunskap om falska mail och phishing, och exemplifiera olika scenarier med alla inom företaget. Det här görs för att alla ska få en "känsla" för vilka mejl som är äkta mejl och vad som möjligtvis kan vara en bluff.

 

Var försiktig med öppna wifi-nätverk


Sitter du på ett café eller en restaurang och använder deras gratis wifi, finns risken att mobilen eller datorn blir hackad. Därför är det viktigt att du är aktsam när du kopplar upp dig på sådana nätverk. Ett bra tips är att aktivera datorns inbyggda brandvägg, samt använda VPN om möjligheten finns. 


Ett annat sätt att minimera denna risk är att stänga av funktionen "automatisk wifi-uppkoppling" i jobbmobilen. När du surfar med jobbdatorn på ett öppet wifi-nätverk, rekommenderas att enbart gå in på webbadresser som börjar med "https" (s står för "secure").

 

Skapa lathundar för de vanligaste bekymren


Företag bör proaktivt arbeta med problem som kan uppstå. En bra rutin är att skapa lathundar och manualer för de vanligaste bekymren som kan dyka upp i IT-väg, ungefär som en FAQ när det gäller IT så de anställda kan hjälpa sig själva. Detta är extra viktigt i perioder då den som kan sitta på svaret med stor sannolikhet är ledig eller på semester.

Mycket går att automatisera


De flesta av alla tipsen ovan går att automatisera med hjälp av anpassade arbetsflöden. Till exempel kan säkerhetskopior schemaläggas så de sker automatiskt så länge din enhet har internetuppkoppling. Även de flesta inställningar kan styras via policys och distribueras med ett MDM system. Man kan också ta hand om företagets skydd mot yttre hot på ett automatiserat sätt, genom produkter som Jamf Protect och Jamf Threat Defense