Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

4 minuter

Återvunnet, strömsnålt och säkert - Apples produkter borgar för miljövänlig IT på företaget.

Som företagare vill man lämna något bestående efter sig - smidiga processer, fungerande infrastruktur, nöjda medarbetare och mycket mer. Men ett avtryck man helst ska undvika är - "the carbon footprint" - det ekologiska fotavtrycket. Hur miljövänligt företaget blir avgörs självklart också i valet av produkter som köps in. Här kan IT-miljön spela en avgörande roll. Detta vet Apple om, och ligger steget före konkurrenterna på framförallt tre punkter. 

 

1) 100 procent återvunnet

Höljena på senaste MacBook Air och Mac mini är inte bara tåliga och snygga utan består till 100 procent av återvunnet aluminium. För att göra det möjligt har Apple tagit fram en legering som kan återvinnas flera gånger om utan att de goda egenskaperna går förlorade. Detta eftersom vanligt aluminium blir mer och mer förorenat varje gång det återvinns.

 

När det gäller iPhone så använder Apple 100 procent återvunnet tenn i lödningen i huvudlogikkortet. Genom detta sparas 29 000 ton tennmalm under ett helt år.

 

40 komponenter i iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR innehåller återvunnen plast. Och 100 procent av träfibrerna i Apples förpackningar kommer från återvunna material eller ansvarsfullt skogsbruk.

2) Bättre prestanda, men strömsnålt

Den genomsnittliga strömförbrukningen hos Apples produkter har minskat avsevärt. Här är tre exempel:

  • iMac Pro drar 40 procent mindre ström avstängd och i viloläge tack vare en ny, innovativ design på strömaggregatet.
  • MacBook Air med Retina-skärm använder tre gånger mindre ström i viloläge än den första modellen.
  • 11-tumsversionen av iPad Pro är 69 procent effektivare än kravet för den amerikanska miljömärkningen Energy Star.

Idag är Apples produkter 70 procent mer energieffektiva än år 2008.

3) Eventuellt skadliga kemikalier under luppen 

Apple analyserar materialen i sina enheter noggrant. Kemikalier som kan vara skadliga för människan eller miljön ska fasas ut i största möjliga mån. När det gäller "wearables" så ställs strikta krav på materialet i enheterna som användare bär med sig och har på sig. I exempelvis Apple Watch har Apple minimerat användningen av nickel eftersom det är en metall som kan orsaka allergiska reaktioner.


Dessutom... 

Utöver rådgivning kring miljövänliga sätt att investera i datorer och telefoner kan det vara bra för miljön att göra sig av med utrustning som egentligen inte behövs. Exempelvis har Macforum hjälpt boråsföretaget Marketplace. De satt med en överkapacitet som egentligen inte behövdes. 

 

—  Vi hade tidigare köpt in lite väl mycket, berättar VD:n Pierre Rosengren.

 

Genom att migrera mejlmiljön från en lokal server till molnet och genom att se till att filer lagras i molnet istället för på en lokal server, frigör Marketplace yta och använder inte längre material i onödan. 

 

Sammanfattning 

Inköp av rätt datorer och telefoner kan visst göra skillnad. Just Apples produkter blir allt mer miljövänliga och kombinerar man som företag inköpet med en flytt av filer och mejl till molnet är mycket gjort för att minska det sammanlagda "ekologiska" fotavtrycket.

 

Visste du förresten att Macforum kan erbjuda finansiering och hyra av datorer och utrustning, vilket är mycket attraktivt för företag som inte vill göra en dyr engångsinvestering? Läs mer om det här eller kontakta oss direkt.

 

Kostnadsfri rådgivning - kontakta oss!