Macforums blogg

Erika Sörum

Marknadschef på Macforum

19 April 2021 4 minuter

"Många företag upplever hyra som ett tryggt alternativ."

Att hyra sin IT-utrustning istället för att köpa den blir idag allt vanligare. Men hur har pandemin påverkat det här? Vilka är fördelarna med att hyra i dessa tider och vilka smarta verktyg finns det som hjälper företag på vägen? Vi ställde några frågor till Roine, en av våra företagssäljare om det här. 

 

Kontakta oss om du vill hyra IT-utrustning till företaget.

 

De senaste åren har det blivit allt vanligare att företag hyr sin IT-utrustning istället för att köpa den. Hur upplever du att pandemin har påverkat det här? Har det blivit vanligare att hyra eller tvärtom?

- Jag upplever att det är ungefär detsamma fast med lite mer investeringsförsiktighet än tidigare. Många företag som har klarat sig väl under pandemin anställer nu fler och behöver då ny IT-utrustning.  Då kan hyra vara ett smart val i många fall. Även de som har haft det lite tuffare under den här perioden är kanske mer betänkliga med sina inköp och hyr därför gärna, då det inte berör likviditeten på samma sätt som ett köp. 

 

Med tanke på rådande omständigheter, vilka skulle du säga är fördelarna med att hyra kontra köpa nu när många arbetar på distans?

- Att många av oss jobbar hemifrån påverkar inte direkt behovet av att hyra sin utrustning men jag upplever att många kan tycka att det är tryggare att hyra nu än att köpa, då det inte blir samma investering för företaget. Vissa kunder som tidigare enbart har ägt sin egen IT-utrustning överväger nu att hyra istället då de på så sätt fördelar sina kostnader på lång sikt. De får också en bättre överblick över de anställdas enheter när de inte är på plats i samma utsträckning. En del väljer att dela upp det så att man äger viss utrustning och hyr en annan, för att på så sätt dela upp kostnaderna internt. Det vi kan se en tydlig ökning av är att behovet av kringutrustning har ökat mer det senaste året, till exempel behovet av bildskärmar. Där har åtgången varit och är fortfarande väldigt stor.. Läs mer om den ultimata utrustningen för hemmakontoret här. 

 

Är det lättare att få en överblick av vad företag har genom att hyra och registrera enheterna i till exempel Velorys portal nu när många arbetar hemma?

- Absolut. Velorys portal ger dig en optimal överblick över ditt företags enheter och mjukvara. En total inventarielösning för företaget och dess anställda när det kommer till inköp, inventarie, avtalsperioder med mera. Kontakta oss för att boka en demo av tjänsten så berättar vi mer. 

 

Vad erbjuder vi på Macforum för tjänster och lösningar kopplat till hyra och vad rekommenderar du?

- Vi har ett komplett utbud av företagstjänster som passar både det lilla och stora företaget. Hyra av samtliga Apple-produkter och tillbehör, service och supportavtal samt telekomlösningar (Telavox) är alla tjänster som finns i vår portfölj. Jag rekommenderar en helhetslösning anpassat efter företagets behov och förutsättningar.

 

Sen vill jag även slå ett slag för miljöaspekten kopplat till hyra. Alla måste värna om miljön i dessa tider. Där gör man en bra gärning genom att byta in sina gamla enheter och hyra sina nya. Det är oacceptabelt att låta tekniken ligga på hög och samla damm när den kan få nytt liv någon annanstans. 

 

Mac vs. PC? Ladda ner checklistan