Macforums blogg

Johan Lidemar

Försäljningschef på Macforum i Borås

8 December 2020 3 minuter

Apple M1 - Framtiden är här!

Den 17 November släppte Apple sin första Silicon (M1) till MacBook Pro, Macbook Air och nya Mac mini. Men vad innebär det här egentligen för dig som användare och varför har Apple utvecklat en ny SoC (System on a Chip) lösning? 

 

Kontakta våra företagsrådgivare

När Apple i somras för första gången presenterade för allmänheten och sin kundbas att de går över till egengjorda chip så förstod vi nog inte riktigt vad det skulle innebär eller hur Apple för all framtid kommer förändras. Nu är flera Apple-produkter med M1-chipet lanserade och vi har äntligen fått lite mer klarhet i vad det faktiskt innebär. 

Suddar ut gränserna mellan macOS och iOS

Apple har nu med M1, för första gången öppnat upp dörrarna att kunna köra iOS-applikationer direkt på din nya dator som har M1-chipet. Dock fungerar inte alla iOS-appar än på just M1-datorer, men utbudet utökas hela tiden. Genom att starta Appstore och söka på önskad app får du information om huruvida den kan installeras på din nya dator med M1-chip eller inte. 

 

Optimerad hårdvara för Apples ekosystem och Apputbud

Beslutet att utveckla och leverera egna lösningar för datorer resulterar i en prestanda som vi inte har sett på bärbara datorer tidigare. Tack vare att Apple utvecklar det här själva kan de skapa en fantastisk integration mellan hårdvara och mjukvara som resulterar i otroligt snabba beräkningar - både i SingleCore (Starta appar, öppna filer) till MultiCore (färdigställa filmer, ha flera olika appar igång samtidigt, simultanförmåga). 

 

Ett nytt sätt att se på prestanda 

Batteri_relation_Prestanda


Det här smått revolutionerande - med M1 chipet levererar Apple en batteritid som vi aldrig tidigare har fått uppleva. Det görs genom en helt fantastiskt optimering av hårdvara mot mjukvara där MacBook Air får 17 timmars batteritid medan MacBook Pro 13 har hela 20 timmars batteritid. Nu kan du också arbeta på ett sätt som du inte är van vid idag, då batteritiden är så mycket längre än tidigare. Om datorn är fulladdad behöver du till exempel inte oroa dig för att batteriet inte ska räcka under en hel dag med distansarbete, utan tillgång till din laddare. 

 

Så, vad innebär det här? 

Kort och gott - med  M1 kan Apple leverera enormt kraftfulla enheter i kategorin Ultraportable (enheter under 2kg), dessutom med en fantastiskt relation mellan pris och prestanda. Välkommen in till någon av våra butiker och upplev dessa fantastiska maskiner i verkligheten. Här kan du läsa mer om respektive enheter:

MacBook  (M1) 

MacBook Pro (M1) 

Mac mini (M1) 

 

New call-to-action