Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

4 minuter

Så viktigt är en bra infrastruktur för IT

Dagens allt fler molnbaserade lösningar och ett större behov att kunna jobba hemma, kanske även efter pandemitider, kommer ställa högre krav på företagens infrastruktur. Här går jag igenom fördelarna med att investera i bra infrastruktur för att du och ditt företag skall vara redo för framtiden.

 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa? Kontakta oss!

 

Varför 5G? 

Det har pratats mycket om 5G, framför allt det senaste året. Nu är 5G på väg att byggas upp Sverige men vilka är egentligen fördelarna med ett riktigt snabbt och stabilt mobilnät? Nya iPhone 12 fick som första iPhone stöd för 5G som är ett stort kliv från 4G-nätet. Det många nog dock frågar sig är varför en iPhone skulle behöva ett sådant pass snabbt nät? Speciellt med tanke på att det i dagsläget redan går rätt fort att surfa på nätet eller scrolla bland sociala medier med 4G. Även videoströmning är relativt snabbt över 4G tack vare en bufferteknik som får en video att laddas ner över tid, istället för att videon laddas ner i realtid.

5G kommer däremot öppna upp för nyare lösningar där realtid blir betydligt viktigare för upplevelsen. Exempel på det här kan vara spel, självkörande bilar som kommunicerar med varandra och fjärrstyrda operationer för robotstyrning, både inom medicin och industri. Med bättre responstid över 5G kommer det här leda till att vi på lång sikt kan komma på lösningar där precision och exakthet är A och O. Det här innebär att till exempel onlinespel kommer ha bättre responstider överlag och därmed även ge en bättre upplevelse.

 

Molntjänster ställer högre krav på bra infrastruktur 

Hastighetsmässigt är 5G också bättre, där vi i teorin kommer kunna ladda ner betydligt snabbare än vad vi gör idag. För en stabil och hög hastighet kommer även ny infrastruktur i det fasta nätet, nämligen 10Gbit Ethernet. Apple har redan idag datorer med 10Gbit Ethernet-anslutning vilket i teorin, när man tittar på Gbit översatt till MB/s kommer kunna ha en nedladdningshastighet på ungefär 1250 MB/s, per nätverksport. I dagsläget ”flaskhalsar” nedladdning och uppladdningar generellt i just nätverksutrustningen snarare än på grund av hårddiskhastigheten (som det var förr). Det är just den här ”flaskhalsen” som kommer bli allt viktigare att eliminera i takt med att vi jobbar ännu mer i molnet.  Dessutom, när du jobbar med tyngre filer och databaser blir det ännu viktigare med en bra infrastruktur. 

macpromed2-10gbitportar

”Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge...”

Inom matlagning eller tillverkning av handgjorda saker kan jag köpa resonemanget, men när det kommer till teknik känner jag nog inte en enda person som gillar att vänta. De flesta vill ha det senaste nu, nu, eller kanske allra helst redan igår. Det är också viktigt att komma ihåg att en bra, snabb och stabil infrastruktur idag spelar stor roll för nöjdare medarbetare. Det har nog aldrig varit så viktigt som nu att som företagare kunna erbjuda sina anställda digitala, moderna arbetsredskap som de vill använda.

 

En bra och snabb infrastruktur kan dessutom hjälpa till att sänka vissa kostnader, eftersom du inte behöver vänta på att tekniken skall ”tugga igenom” arbeten.

 

Vi på Macforum kan hjälpa ditt företag att investera i rätt infrastruktur, oavsett om du är i behov av snabbare datorer, iPad, iPhones, nätverkslösningar, cloudtjänster eller kommunikationsverktyg. Hör gärna av dig om hur ditt företags behov ser ut, så kan vi ta ett snack utifrån det! 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa? Kontakta oss!

 

Glöm inte prenumerera på vår blogg! Och om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö så finns vi här.